Interne linking is het linken van pagina A naar pagina B op je website. Een bezoeker op je website kan zo eenvoudig doorklikken en verder lezen/zoeken op pagina B.
Belangrijk hierbij is dat pagina B op hetzelfde domein staat als pagina A. Als pagina B op een ander domein staat, dan heet dit een externe link.
Welke soorten interne links bestaan er?
Interne links kunnen op meerdere manieren op je pagina staan:
- in de topnavigatie van je pagina
- in de footer van je pagina
- in de pagina inhoud
- Via een tekstlink waar je kan op klikken (voorbeeld hieronder)
- Via een knop waar je kan op klikken
- Via een foto waar je kan op klikken
Zo schuilt achter dit woord de volgende code:
<a href="https://www.maplab.be”>woord</a>
"woord" is in dit voorbeeld de anchor tekst.
Waarvoor zijn interne links goed en nodig?
- Net zoals backlinks zijn interne links nodig zodat Google, meer specifiek Googlebot, je pagina kan vinden, crawlen en dan indexeren. Een pagina zonder interne links wordt een 'orphan page' genoemd.
- Als er veel (relevante) pagina's op je site doorlinken naar pagina X, dan moet pagina X wel belangrijk zijn? Zo redeneert een zoekmachine ook deels. Interne links geven een soort waarde door aan de ontvangende pagina. Die pagina wordt dan belangrijker en kan zo beter scoren in de zoekresultaten.
- Als er veel pagina's rond thema Y linken naar pagina X en als de anchor teksten ook allemaal rond thema Y draaien, zullen zoekmachines meer context kunnen geven aan pagina X. Google en andere zoekmachines zullen je pagina dus beter kunnen begrijpen en daarom ook beter laten scoren.
Benieuwd naar de interne links op jouw site? Bekijk die dan met Screaming Frog (betalende software) of via Google Search Console (gratis).
Als je in GSC in de linkernavigatie onderaan klikt op 'links' zie je rechts bovenaan een lijstje met pagina's op je site en het aantal interne links er naartoe.